5 jaar Diever

“Ik geloof dat ik terug wil naar Nederland”. Het was een opmerking van Josette tijdens een drukke lente en daarmee aan het begin van het hoogseizoen in La Roche en Ardenne, 2014. De toeristische plaats midden in de Belgische Ardennen waar wij sinds begin 2008 B&B Villa le Monde draaiden.

“Laten we het seizoen afwachten” zei ik met enige vrees in mijn stem. Josette was altijd een paar dagen in de maand heen en weer gereden naar Zwolle om in de Isala kliniek te werken. We hadden het wel eens besproken dat ze zou gaan stoppen maar ze vond (en vindt) het te leuk werk.

Ik had het prima naar mijn zin met een bijzonder drukke B&B. Veelal mountainbike, wieler, familie en vriendengroepen in de weekenden en losse kamer verhuur met ontbijt en diner voor meestal koppels en bedrijfsgroepen doordeweeks. Na een paar jaar was ik naast B&B Villa le Monde een organisatie bureautje begonnen en ook die liep bijna direct goed. We kregen namelijk vele malen meer aanvragen dan we zelf kwijt konden. Na een tijdje van kosteloos doorsturen ben ik er werk van gaan maken en zo ontstond het bureautje. De losse kamers stuurde ik door naar bevriende collega’s, voor de groepen maakte ik een heel programma, verzorgde overnachtingen elders en verkocht het gehele pakket. Een mooie bijverdienste. Van mij hoefde het dus niet specifiek...

Het besluit stond vast.
Het hoogseizoen van 2014 was afgelopen, we zouden het weer hebben over die eventuele verandering in ons leven. Jet, de oudste dochter, zou nog 2 jaar op de basis school zitten. Ook dat was een ‘ding’ naast de vele kilometers die Josette moest rijden in de maand naar Zwolle en terug, ook al was het ‘maar’ een paar keer per maand. Want gaat Jet naar de hogere school in Wallonië of toch Nederland? De scholen zijn zeer goed in België, strenger dan wij gewend zijn maar goed. Echter, als zij daar op een middelbare school zou gaan konden we haar onmogelijk een paar jaar later eraf halen. Een kind van 14 of 15 weghalen uit een vaste situatie is en was naar ons inzien niet het juiste moment.
Het leek duidelijk na wat gesprekken. We zouden terug gaan. Om verkoop kosten te verminderen bouwde ik een website en al snel kregen we een reactie. Wat er toen echter gebeurde hadden we niet verwacht…

Toch Oostenrijk?
“He Serge! Ik val direct met de deur in huis. Sjoukje en ik gaan stoppen. Zouden jullie interesse hebben?” Peter in optima forma, lekker joviaal. Of wij hun prachtige verblijf in het Oostenrijkse Mittersill over wilde nemen. Na dat telefoontje waren we wel even van slag. Net bezig om na te gaan denken terug te gaan naar Nederland en dan komt die vraag langs. We hadden het verblijf meerdere keren bezocht. Zo ook eens voor een midweek. Heerlijk weertje en o.a. lekker gefietst door het dal met toen nog hele jonge dochters. Die trip was eigenlijk bedoeld als voorbereiding om onze B&B tijdelijk ‘te verplaatsen’ in de winter en een aantal weken overnachten, ontbijt, diner en bar te voeren in het ski gebied welke gekoppeld is met die van Kirchberg en Kitzbuhdel. Pihapperblick voldeed volledig qua inrichting om iets dergelijks te kunnen doen. Na het telefoontje hebben wij vrij snel erachteraan weer een reisje naar Oostenrijk gepland. We hadden goede gesprekken en het aanbod was prima. Maar wat we uiteraard al bedacht hadden voor wij er heen gingen, Josette zou moeten stoppen met haar werk in Zwolle en we zouden om die inkomsten op te vangen een openbare horeca gelegenheid moeten worden. Dus tussen ontbijt en diner voor de verblijvende gasten open gaan voor drankjes, lunch en diner voor ‘passanten’. Dit gehele horeca pakket wilde we in de Ardennen al niet en zagen het dan ook niet zitten in Oostenrijk. Dat woog erg zwaar. Enige vrijheid is belangrijk voor ons.

Bij de derde raak.
Na twee geïnteresseerden kwamen Patrick en Caroline voor een bezoek. Deze vriendelijke Vlaamse mensen hadden een voorliefde voor de Ardennen en Caroline wilde heel graag een B&B beginnen. Het gesprek verliep vlot en ze waren heel enthousiast. Terugkijkend was de B&B bij het eerste gesprek al verkocht. Het duurde dus ook niet lang voordat de contracten getekend waren. Al met al stond ons levenswerk slechts een half jaar te koop. Van een slecht draaiende zaak naar zeer goed lopend. Vele verbouwingen verder. Het pronkt bijna letterlijk tegen de heuvel aan. Het schitterende uitzicht waar we verliefd op waren geworden toen we het zelf kochten. De vele avonturen die we beleefd hadden. De fijne gasten die we mochten welkomen. De kinderen die opgegroeid waren met Frans en Nederlands. Mijn eigen herontdekking van de MTB en racefiets… We moesten gaan kijken naar een nieuwe plek in Nederland.

Liever naar Diever
Onze criteria waren simpel maar daarom juist moeilijk. Zwolle zou het middelpunt zijn, daar een cirkel van 50 kilometer omheen en zoeken naar een locatie waar we zowel B&B als groepsaccommodatie konden draaien. Dit omdat we na 8 jaar altijd service af en toe ook wel eens een moment zonder wilde. Een weekend eens je eigen weg (in de buurt) kunnen gaan zonder ontbijt en diner en toch verhuren.
Het bleek niet makkelijk om iets dergelijks te vinden. Na een aantal plekken bekeken te hebben kwamen we in het Drentse Diever uit. De Olde Horst, zoals het toen nog heette was qua inrichting de beste oplossing. Diever kende we nog van onze periode voor de Ardennen toen we bijna vier jaar in IJhorst gewoond hadden. Met uitstapjes kwamen we wel eens in het 20 minuten verder gelegen toeristische plaatsje naast nationaal park Drents Friese Wold. Die ligging met ook nog op bijna 4 km van Dwingelderveld, op 25 kilometer nationaal park Weerribben Wieden en Giethoorn maakte het centraal gelegen dorpje een prima basis voor gasten. In het dorp zijn alle faciliteiten aanwezig, winkels, supermarkt, horeca, basisscholen en zelfs een hogere school.
 Bert en Sylvia waren na een periode van 9 jaar te koop (!) blij dat wij hun groepsaccommodatie overnamen. Mijn broer zorgde met zijn bedrijf www.credion.nl/woerden voor de overname. Die wegen weet hij goed te bewandelen en deed dat voor ons ook weer perfect. Weer een stap gemaakt…

Verbouwen en opbouwen
Oost Duitsland, DDR, dat had het thema kunnen zijn van de inrichting van zowel de boerderij als het bijgebouw. Wij hadden echter wat vrolijkere thema’s in gedachte. Waar het in Villa le Monde landen in  combinatie met muzieknummers waren wilde we hier ook het thema reizen erin houden en zouden we de kamers naar continenten vernoemen. Die kers op de taart zou echter nog een paar maanden op zich laten wachten.
Wij wilde niet alleen o.b.v. groepsaccommodatie verhuren maar ook B&B en appartementen. Om dat laatste te realiseren moesten er twee badkamers en twee keukens in de twee ruimtes beneden gemaakt worden. De gehele vloer in de gang moest o.a. eruit om het riool en de waterleidingen erin te leggen. De twee appartementen waren samen met de werkzaamheden bij ons privé de grootste klussen in de boerderij. In het bijgebouw die wij omtoverde naar Auberge le Monde, werd een volledig nieuwe bar en lounge hoek gebouwd. Verder alles een andere kleur en werden de wanden en deuren allemaal bijgewerkt. ‘Herberg de wereld’ zou later nog een nieuw pui krijgen en komend jaar (hopelijk) de lang verwachte balustrade.
In zo’n beetje elke kamer hebben we met z’n vier geslapen en de verschillende keukens gebruikt in de drie maanden dat de eerste verbouwingen duurde. Met de juiste timing hebben we zelfs nog groepen van de vorige eigenaren kunnen ontvangen binnen die tijd. Al was het af en toe spannend of we op tijd klaar zouden zijn…

En door
Elk jaar verbeterde we Aangenaam – Olde Horst en de verschillende disciplines liepen de afgelopen vijf jaar hand in hand met elkaar. Prijzen als de Er op uit in Nederland en de Zoover Award werden gewonnen. Ook ontzettend leuk is het om te zien dat wij ook koppels, gezinnen en groepen uit onze Ardennen tijd aantrekken. Deze gasten komen zowel uit Nederland als uit België. De groepen die wij daarvan weer aantrekken maken vooral gebruik van volledig verzorgde arrangementen. Ze zijn dit al zo gewend uit de Ardennen.
Als het mogelijk is verhuren wij de bar en zaal ook voor alle soorten van bijeenkomsten tot ongeveer 50 personen. Van een verjaardag tot geheel verzorgde dagarrangementen met eten en drinken erin. Na vijf jaar mogen we dan ook zeggen dat we met de verschillende vormen die wij aanbieden wellicht het meest veelzijdige verblijf van Drenthe zijn.

Fijne dagen, blijf gezond en groet,
Serge*Bovenstaande is een verzameling van teksten uit het nieuwste boek van Serge die nog afgemaakt moet worden. Meer weten over het boek welke Serge eerder geschreven heeft: Van Australie tot in de Ardennen 

Gelezen: 1652 keer Laatst aangepast op zaterdag 30 oktober 2021 12:03
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Log in om reacties te plaatsen

AO bulletWilt u verblijven bij Aangenaam Olde Horst, vul onderstaand formullier in en wij bevestigen binnen 24 uur uw aanvraag.